Jak to vypadá po operaci?

Po zhruba 45minutové operaci odejde s kliniky s doprovodem a malými náplastmi pro zakrytí jizviček. Doporučujeme vzít si tmavé brýle, které vše zakryjí.

Aby se minimalizovaly otoky, je první den po operaci vhodné oči s přestávkami intenzivně chladit a využívat polohu v polosedě. Spát je ideální na zádech, nikoliv na boku a hlavu mít podloženou dvěma polštáři.

V následujících dnech až do vytažení stehů, které probíhá 6 – 7 dnů od zákroku, je vhodné dodržovat klidový režim, tedy vyhýbat se zvýšené zátěži a nezvedat žádná těžká břemena – resp. dělat cokoliv, co by mohlo zvýšit tlak v oku. Začít sportovat nebo nosit těžké nákupy byste měli odložit zhruba na měsíc po zákroku stejně tak i aktivity jako je běh, lyžování, jízdu na kole nebo. návštěvu bazénu případně sauny.

Na oči je vhodné přikládat speciální chladivé gelové brýle, a to nejen po ránu ale klidně i v průběhu celého dne. A při pobytu venku je vhodné oči chránit slunečními brýlemi a není vhodné oči minimálně týden po vytažení stehů líčit.

Pokud vám to stav očního okolí dovolí, můžete jít do práce již 3 – 4 den po operaci, nicméně záleží na charakteru práce, kterou vykonáváte. S nejvyšší pravděpodobností budete mít po zákroku mírné otoky v očním okolí a případně také modřinky – obojí je naprosto normální součástí hojení po operaci. Urychlit hojení a minimalizovat otoky můžete hlavně chlazením.

Po šesti až sedmi dnech přijdete na kontrolu a vytažení stehů. A po pár dech od vytažení stehů byste měli začít důslednou a dlouhodobou péči o jizvičky, které se hojí až rok. Péče spočívá v pravidelném jemném masírování jizviček, ochranou očí před slunečním zářením pomocí nošení slunečních brýlí a používáním krémů s ochranným faktorem 30 – 50.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *